Lufta e Trojës filloi nga një grindje midis tre perëndeshave (Hera perëndesha e martesës, Athina perëndesha e mençurisë dhe luftës, dhe Afërdita perëndesha e dashurisë) për një mollë të artë që u dha atyre nga perëndesha e grindjes dhe mosmarrëveshjes Erisi. Ajo e shkruajti atë me fjalët “për më të drejtat”. Hera, Athina dhe Afërdita diskutuan se kush duhet ta kishte mollën, të gjitha duke besuar se ishin më të drejtat.

Achilles Golden Apple

Duke mos dashur të zgjidhte mosmarrëveshjen Zeusi perëndia i qiellit dhe bubullimës, dërgoi tre perëndeshat në Paris, tek princi i ri i Trojës, që ai të vendoste se kush duhet ta kishte mollën. Ai i dhuroi mollën Afërditës në këmbim të dashurisë së Helenës, vajzës më të bukur në botë. Afërdita përmbushi premtimin e saj dhe menjëherë pas Parisit dhe Helenës u kthyen në Troje.

Megjithatë, Helena ishte e martuar dhe burri i saj Menelaus, mbreti i Spartës, ishte i tërbuar dhe donte të vriste Helenën. Ai u nis drejt Trojës me vëllain e tij dhe vuri në lëvizje ngjarjet që arritën kulmin në Luftën e Trojës. Ai rrethoi qytetin për dhjetë vjet dhe kërkoi ndihmën e të gjithë komandantëve Akaisë. Komandanti i fundit që mbërriti ishte Akili, i cili atëherë ishte 15 vjeç.

Trojan War Achelleion Palace Corfu

Ushtria e Trojës drejtohej nga Hektori, princi i Trojës dhe konsiderohej luftëtari i tyre më i madh. Lufta e fundit që bëri Hektori ishte kundër Akilit. Kur pa Akilin, ai u kap papritmas nga frika dhe filloi të vraponte. Akili e ndoqi atë, dhe Hektori më në fund vendosi të luftonte me frikën e tij dhe ndaloi së vrapuari pasi pa vëllanë e tij Deiphobus afër. Fatkeqësisht për Hektorin, nuk ishte Deiphobus por Athina duke marrë formën e tij në mënyrë që të shuante Hektorin. Akili hodhi një shtizë drejt Hektorit, i cili arriti t’i shmangej asaj. Sidoqoftë, kur u kthye të merrte një shtizë nga vëllai i tij, ai nuk pa askënd atje dhe e kuptoi se ishte gati të vdiste. Me guximin e fundit që kishte ai nxori shpatën pas një dueli të ashpër midis dy heronjve, Hektori vdiq.

Achilles, Achillion Palace Corfu Island - Corfu Tours

Parisi vëllai frikacak i Hektorit, arrin të vrasë më të madhin nga heronjtë e mëdhenj me një shigjetë që godet thembrën e Akilit, e vetmja pjesë e pambrojtur e trupit të tij. Helmuar ose jo shigjeta sigurisht që drejtohej nga perëndia Apollo, pasi Parisi nuk ishte shigjetar.

 

Achillion Palace, Corfu Sightseeing

Pallati Achilleion në Korfuz u emërua pas këtij heroi. Fillimisht në pronësi të filozofit dhe diplomatit korfiat, ajo ishte e njohur si “Villa Vraila”. Në 1888, Perandoresha e Austrisë pasi vizitoi vendin vendosi se ishte vendi ideal për pallatin e saj në Korfuz, “Unë dua një pallat me kolonada shtyllash dhe kopshte të varura, të mbrojtur nga vështrimet kureshtare një pallat që i meriton Akilit, i cili përçmonte të gjithë të vdekshëmit dhe nuk kishte frikë as nga perënditë “. – Elisabeta e Austrisë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments

Post A Comment

Ju Mund Te Jeni Interesuar

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19. (I VLEFSHËM NGA 06/09/2021)

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19 Veprimet para udhëtimit nga Porti i Sarandës (Shqipëri) në Portin e Korfuzit (Greqi)  Plotësimi  i PLF (Formulari i lokalizimit  të pasagjerëve) nga faqja zyrtare e Ministrisë( https://travel.gov.gr/#/ )të paktën…

Lexo më shumë

Spianada i Korfuzit: Sheshi më i madh në Greqi

Në zemër të qytetit të Korfuzit, do të gjeni Spianada, sheshi më i madh në Greqi. Me 42,000 metra katrorë, është renditur i 27-ti për nga madhësia në botë. Për herë të parë u krijua në 1516 nga Venecianët dhe u zgjerua më vonë në…

Lexo më shumë