Vlerësohet se në Korfuz ka 4 milion pemë ulliri si të egra ashtu edhe të kultivuara . Disa prej tyre janë mbjellë  400 vjet më parë. Gjatë sundimit venecian në shekullin e 18-të, banorët u ofruan nga venecianët, një shumë e konsiderueshme parash për të mbjellë pemë ulliri në Korfuz dhe Paxos. Kështu në fillim të shekullit të 16-të ndërsa prodhimi nuk i kalonte 2,000 fuçi, në fund të 18-të ai kishte tejkaluar 70,000 fuçi  si rezultat i masave të suksesshme.Pjesa më e madhe e naftës u dërgua në Venecia dhe thuhet se vaji i Korfuzit mbante të ndezura llambat në të gjitha qytetet e Republikës.

Ishulli i gjelbër i Korfuzit me verën e tij të nxehtë dhe dimrat e butë dhe të lagësht e bën atë ideal për rritjen e pemëve të ullirit.

Pemët e ullirit konsideroheshin si një masë krahasimi e pasurisë dhe prosperitetit nga fisnikët dhe pasuria e tyre përcaktohej nga numri i pemëve të ullirit që u përkisnin atyre. Për të kultivuar këto ullishte, pronarët e pasurive ndërtuan një numër të madh pallatesh në fshat me ndërtesa ndihmëse, depo dhe banesa për qiramarrësit e tyre. Disa prej këtyre ndërtesave qëndrojnë ende dhe janë bërë pjesë e peizazhit të Korfuzit. 

Cruise Ferry Corfu Olive Grove Corfu Excursion

Pemët e ullirit të Korfuzit ndryshojnë nga pjesa tjetër e atyre Greke, ato rriten në lartësi, ato janë shumë të larta me një trung të gjerë dhe forma të çuditshme. Kjo e bën vjeljen e tyre të vështirë dhe merr shumë kohë, sepse bëhet direkt nga pema që e udhëheq atë në dy faza.

Vjelja e parë fillon në Nëntor ku ullinjtë vilen me dorë direkt nga pema, gjë që kërkon kohë për tu pjekur dhe për të prodhuar vaj ulliri të virgjër me cilësi të shkëlqyera.

Cruise Ferry Corfu Olive Grove Corfu Excursion

Vjelja e dytë zgjat nga nëntori në prill në një mënyrë natyrale. Fermerët shpërndajnë rrjetat nën pemët ku bien ullinjtë nga shiu dhe era. Ullinjtë pastaj mblidhen një herë në muaj, duke dhënë një vaj ulliri me cilësi më të ulët. Gjatë verës, mund të gjesh trungje pemësh të mbështjella me rrjeta, të cilat do të ripërdoren në dimër.

Cruise Ferry Corfu Olive Grove Corfu Excursion

Pas përfundimit vjeljes  tyre, fillon prodhimi i vajit të ullirit. Fabrika tradicionale të ullirit me gurë të mëdhenj mund të gjenden në shumë fshatra të Korfuzit. Sot ullinjtë transportohen në mjediset moderne në mulli çeliku inox (depozita) ku pasta ndahet nga vaji. Procesi quhet shtypje e ftohtë pa konservantë që lejojnë që vaj të ket shijen e tij origjinale.

Cruise Ferry Corfu Olive Olive Corfu Excursion

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i produktit të ullirit është prodhimi i sapunit me veprim kundër psoriazës dhe ekzemës.

Pema e ullirit ka një rol shumë të rëndësishëm në mitologji. Poseidon dhe Athena donin kontrollin e Atikës dhe u vendos një konkurs në të cilin fituesi do të bëhej guvernatori i saj. Në shkëmbin e Akropolit, Poseidoni goditi tridentin e tij në një shkëmb. Në vendin që goditi, u krijua një pus i mbushur me ujë të kripur << Kur do të filloni një udhëtim të gjatë, do të dëgjoni pusin. Nëse dëgjoni zhurmën e detit mos filloni sepse një stuhi e madhe do jetë rrugën tuaj >> tha Poseidon.Athina goditi shtizën e saj në shkëmb dhe mbinë një pemë ulliri të mbushur me fruta. Konkursi përfundoi me fitoren e perëndeshës, pasi perëndesha solli pemën e ullirit tek qytetarët dhe u premtoi atyre se fruti i ullirit do t’i kënaqë ata,do t’i ushqej, do t’i shërojë, do t’i ndriçojë dhe degëzat e saj do të jenë simboli i paqes. Kështu pema e ullirit u shpall një pemë e shenjtë e qytetit me emrin Athinë.

Athens Statue Athena Attica Poseidon Greek Mythology Acropolis Athens Athens Skyline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments

Post A Comment

Ju Mund Te Jeni Interesuar

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19. (I VLEFSHËM NGA 06/09/2021)

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19 Veprimet para udhëtimit nga Porti i Sarandës (Shqipëri) në Portin e Korfuzit (Greqi)  Plotësimi  i PLF (Formulari i lokalizimit  të pasagjerëve) nga faqja zyrtare e Ministrisë( https://travel.gov.gr/#/ )të paktën…

Lexo më shumë

Spianada i Korfuzit: Sheshi më i madh në Greqi

Në zemër të qytetit të Korfuzit, do të gjeni Spianada, sheshi më i madh në Greqi. Me 42,000 metra katrorë, është renditur i 27-ti për nga madhësia në botë. Për herë të parë u krijua në 1516 nga Venecianët dhe u zgjerua më vonë në…

Lexo më shumë