Në zemër të qytetit të Korfuzit, do të gjeni Spianada, sheshi më i madh në Greqi. Me 42,000 metra katrorë, është renditur i 27-ti për nga madhësia në botë. Për herë të parë u krijua në 1516 nga Venecianët dhe u zgjerua më vonë në 1537. Konfigurimi i tij ndryshoi në 1628, me zgjerimin e kufijve dhe prishjen e ndërtesave. Gjatë shekullit të 19-të,duke përdorur trashëgiminë e Napoleon Zampelis, ajo mori formën e saj përfundimtare. Emri Spianada vjen nga italishtja Spianare, që do të thotë nivel.

Corfu Spianada Aerial

Gjithmonë ka luajtur një rol jetësor në historinë e Korfuzit. Krijimi i tij nuk ishte për shkak të arsyeve estetike ose të zhvillimit urban por të udhëhequr nga mbrojtja. Madhësia dhe shikueshmëria e saj e madhe u dha mbrojtësve të fortesës së vjetër hapësirë ​​të mjaftueshme për të mbrojtur qytetin.Zona midis sheshit dhe fortesës mbetet e lirë nga ndërtesat. Rrugët e ngushta që largohen prej saj janë pingul me të. Këto ndjekin rregullat e fortifikimit venecian.

Corfu Spianada Cricket

Spianada ka dy zona: pjesa veriore e njohur si Kato Spianada dhe pjesa jugore, më e madhja nga të dyja,e njohur si Ano Spianada. Gjatë gjithë Spianada, ju do të gjeni statuja dhe monumente. Në pjesën jugore një shatërvan me zbukurime. Kurse në pjesën veriore një fushë kriket një mbetje e pushtimit britanik.

Corfu Spianada Monument

Sot Spianada nuk përdoret me për mbrojtje por për argëtim. Një vend i takimit popullor për banorët dhe vizitorët, është një vend i shkëlqyeshëm për t’u ulur dhe për të shijuar mjedisin tuaj ndërsa dallëndyshet fluturojnë lart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments

Post A Comment

Ju Mund Te Jeni Interesuar

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19. (I VLEFSHËM NGA 06/09/2021)

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19 Veprimet para udhëtimit nga Porti i Sarandës (Shqipëri) në Portin e Korfuzit (Greqi)  Plotësimi  i PLF (Formulari i lokalizimit  të pasagjerëve) nga faqja zyrtare e Ministrisë( https://travel.gov.gr/#/ )të paktën…

Lexo më shumë

Vende Historike të Sarandës

Kështjella e Lëkursit Vetëm 4.1 kilometra nga porti i Sarandës shtrihet Kalaja e Lekursit, një kështjellë në majë të kodrës me kulla të rrumbullakëta imponuese dhe pamje mahnitëse të gjithë Sarandës, Ksamilit dhe Korfuzit. E ndërtuar në vitin 1537 nga Sulltan Sulejman I, i njohur…

Lexo më shumë