Lekuresi Castle Saranda

Kështjella e Lëkursit
Vetëm 4.1 kilometra nga porti i Sarandës shtrihet Kalaja e Lekursit, një kështjellë në majë të kodrës me kulla të rrumbullakëta imponuese dhe pamje mahnitëse të gjithë Sarandës, Ksamilit dhe Korfuzit.

E ndërtuar në vitin 1537 nga Sulltan Sulejman I, i njohur zakonisht si Sulejmani i Madhërishëm, kalaja ishte fshati i vjetër Lëkurës. Objektet turistike janë ndërtuar pranë vendit dhe përfshijnë një zonë të madhe parkimi dhe një restorant. E arritshme me këmbë (rreth 60 minuta në këmbë) ​​ose makinë, është një vend i shkëlqyeshëm për të kaluar disa orë jashtë qytetit.

 

Cliff Monastery Kostar

Manastiri i Shën Mërisë
I vendosur brenda një kodre, pak jashtë Sarandës, është manastiri i Shën Mërisë pranë fshatit Kostar. Pak më shumë se 18 kilometra larg (rreth 30 minuta me makinë), ky manastir i bukur i shekullit të 13-të është ndërtuar në një shpellë në malin e Kostarit. Duke ofruar pamje mahnitëse të zonës përreth është një vend i qetë dhe një vend ideal për t’u çlodhur dhe admiruar peisazhin.

 

The Monastery Of The 40 Saints

Manastiri i 40 Shenjtorëve
Manastiri u ngrit gjatë shekullit të 6 pas Krishtit dhe është vetëm 4 kilometra nga porti i Sarandës dhe është i arritshëm me këmbë (rreth 60 minuta në këmbë) ​​ose makinë.

Me emrin e dyzet dëshmitarëve të Sebastisë, manastiri ka 40 dhoma, një për secilin nga dëshmitarët. Manastiri ka luajtur një rol jetësor në historinë e Sarandës, me emrin origjinal Agi Saranda që do të thotë dyzet shenjtorë në Greqisht.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore manastiri u bombardua duke lënë vetëm rrënojat të cilat mund t’i shihni sot.Ndërsa hyni mund të shihni fotot e manastirit në gjendjen e tij origjinale.

 

Ancient Synagogue

Rrënojat e sinagogës vjetër
Një vënd arkeologjik  në zemër të Sarandës vetëm 650 metra larg portit (rreth 10 minuta në këmbë), u zbulua në fillim të viteve 2000. Gërmimet ,e sinagogës së shekullit të 6 pas Krishtit, u bën të përbashkëta nga Akademia Shqiptare e Shkencave dhe Instituti i Arkeologjisë i Universitetit Hebraik.

Në qendër të njërit prej trotuareve të mozaikut është një shandan me shtatë degë, i rrethuar nga një qitro(një frut i ngjashëm me një limon) plus një brir i një dashi – të gjitha simbole që lidhen me festat hebraike.

 

St Georges

Manastiri i Shën Gjergjit
Kompleksi i Manastirit të Shën Gjergjit ndodhet në gjysmën e rrugës midis Sarandës dhe Ksamilit. Është rreth 9 kilometranga porti i Sarandës (rreth një shëtitje 2-orëshe në këmbë ose 20 minuta me makinë).

Manastiri është një manastir i fortifikuar me mure, kulla dhe frëngji. Ajo strehon akomodimin, ambiente ndihmëse dhe në qendër është kisha e rindërtuar e Shën Gjergjit nga shekulli i 14-të.

Duke ofruar një pamje të bukur të detit Jon në perëndim dhe Liqenit të Butrintit në lindje, ky Kompleks Manastiri është shpallur një monument kulture, një vend i bukur për t’u vizituar.

 

 

A keni qenë në ndonjë nga faqet e mësipërme? A keni ndonjë rekomandim? Ne do të dëshironim të dëgjonim nga ju.Lini një koment më poshtë dhe na tregoni vendet tuaja të preferuara historike rreth Sarandës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments

Post A Comment

Ju Mund Te Jeni Interesuar

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19. (I VLEFSHËM NGA 06/09/2021)

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19 Veprimet para udhëtimit nga Porti i Sarandës (Shqipëri) në Portin e Korfuzit (Greqi)  Plotësimi  i PLF (Formulari i lokalizimit  të pasagjerëve) nga faqja zyrtare e Ministrisë( https://travel.gov.gr/#/ )të paktën…

Lexo më shumë

Spianada i Korfuzit: Sheshi më i madh në Greqi

Në zemër të qytetit të Korfuzit, do të gjeni Spianada, sheshi më i madh në Greqi. Me 42,000 metra katrorë, është renditur i 27-ti për nga madhësia në botë. Për herë të parë u krijua në 1516 nga Venecianët dhe u zgjerua më vonë në…

Lexo më shumë