Zambaku i detit ka një llambë të madhe të varrosur thellë nën tokë dhe për shkak se rritet në rërë është e lehtë për sythat të ngrihen lart. Ka një kërcell të gjatë me gjethe jeshile të gjera, megjithëse gjethet shpesh vdesin përsëri gjatë motit më të nxehtë. Lulet e bardha janë në formë hinke me një aromë delikate e cila shijohet më mirë mbrëmjeve akoma të ngrohta. Thuhet që parfumi mund të bëhet aq i fortë, sa i mban delet larg plazheve.

Besohet gjithashtu se kjo bimë i është dhënë Odiseut nga Hermes për ta mbrojtur atë kundër magjive magjike. Odiseu njihet si heroi me i mirë i Odiseas. Kjo epikë tregon detajet e udhëtimeve të tij që zgjatën për 10 vjet, ndërsa ai përpiqet të kthehet në shtëpi pas Luftës së Trojës dhe të rikthejë vendin e tij si mbreti i ligjshëm i Itakës. Gjatë kësaj kohe ai viziton perëndeshën e shtrigave Circe. Ajo i kthen gjysmën e burrave të tij në derra pasi i ushqeu me verë dhe djathë. Hermesi(stërgjyshi i Odiseut dhe një zot olimpian) paralajmëron Odiseun për Circe dhe i dhurojn atij lulen e cila e ndihmon të rezistojë magjinë e Circe.

Pancratium Maritium Sea Daffodil Collage

Zambaku i detit polenizohet nga molëza e molibrit (Macroglossum stellatarum) e cila është shumë e veçantë, me hundën e saj të gjatë me të cilën mbledh nektarin e lules kur është ne fluturim.

Hummingbird Hawkmoth Macroglossum Stellatarum Collage

Zambaku i detit mund të gjendet në shumë plazhe në Korfuz, por disa nga ato më të mirat që kemi parë janë në plazhin Chalikouna, plazhin Glyfada, plazhin Kontogialos, plazhin San Spyridon, plazhin San Stefano (në veri), plazhin Acharavi dhe plazhin San George ( Në veri).

Corfu Beaches Collage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments

Post A Comment

Ju Mund Te Jeni Interesuar

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19. (I VLEFSHËM NGA 06/09/2021)

Informacion i dobishëm për lëvizjen nga Greqia në Shqipëri sipas masave aktuale për të kufizuar COVID-19 Veprimet para udhëtimit nga Porti i Sarandës (Shqipëri) në Portin e Korfuzit (Greqi)  Plotësimi  i PLF (Formulari i lokalizimit  të pasagjerëve) nga faqja zyrtare e Ministrisë( https://travel.gov.gr/#/ )të paktën…

Lexo më shumë

Spianada i Korfuzit: Sheshi më i madh në Greqi

Në zemër të qytetit të Korfuzit, do të gjeni Spianada, sheshi më i madh në Greqi. Me 42,000 metra katrorë, është renditur i 27-ti për nga madhësia në botë. Për herë të parë u krijua në 1516 nga Venecianët dhe u zgjerua më vonë në…

Lexo më shumë